Baltische Parels

Duur

15 dagen

Vanaf

2109,-

4.6/5
4.6 van 5

Tijdens deze 15-daagse reis maakt u kennis met Litouwen, Letland en Estland, ontdekt u de charmante hoofdsteden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan en laat u zich inspireren door de ongerepte natuur tijdens een wandeling of fietstocht door prachtige nationale parken. Enkele unieke ervaringen zoals barnsteen jagen, schapenboerderij bezoek of gerookt vlees proeferij in Estland zijn inbegrepen in deze reis (omdat we denken dat ze zijn niet te missen verborgen juweeltjes).

''Landen van afbrokkelende kastelen, hoge duinen, betoverende bossen en magische meren - een reis naar de Baltische Staten bewijst dat sprookjes echt uitkomen.''

Reisprogramma

Vandaag vliegt u naar Vilnius. Op de luchthaven in Vilnius staat uw huurauto al klaar. Uw rondreis begint in de hoofdstad van Litouwen. De rest van de middag en avond heeft u vrij te besteden.

Vandaag is er geen auto nodig om de wandellocatie te bereiken, want die ligt op één halte met de trein. De wandeling door het regionale park leidt u naar de oude stad.

Vandaag verkent u een regionaal park dat binnen de stadsgrenzen van Vilnius ligt. U maakt een korte treinrit, wandelt langs de rivier, loopt wat heuvels op en af en door de bossen – en dat alles zonder echt de stad uit te gaan. Het ongerepte Pavilniai Regional Park is een beschermd gebied dat de 65 m hoge Puckoriai ontsluiting aan de Vilnia riviervallei omvat. 20 duizend jaar oude formaties zijn zichtbaar vanaf de lagere kant na 1 km gemakkelijke wandeling vanaf een restaurant gevestigd in een voormalige molen.

Na een rit van een half uur vanuit Vilnius bevindt u zich vandaag in de gezellige middeleeuwse stad, omgeven door schilderachtige meren en bossen.

Trakai, gelegen op 30 km van Vilnius, is een historische hoofdstad van Litouwen en de schoonheid ervan laat niemand onverschillig. De plaatselijke bevolking maakt er een dagtocht en wij nodigen u ook uit voor een dagtocht. Bekijk het kasteel van Trakai, de meren en de prachtige uitzichten rondom. Trakai was vroeger een middeleeuwse residentie van Litouwse groothertogen. Ooit was het een belangrijke en machtige stad, maar tegenwoordig geniet de stad van rust en de status van zomerresort met zijn slechts 5000 inwoners. De stad is ook beroemd om zijn Karaim gemeenschap, die hier sinds de 14e eeuw woont en “kibinai” maakt, het beste lokale gebak in de omgeving.

Deze dag kunt u kiezen uit twee wandelingen – een kortere rond de stad Trakai en het schiereiland en een langere met een uitbreiding naar het Varnikai reservaat dat u door een oud bos en weide leidt en natuurliefhebbers de gelegenheid biedt te genieten van spectaculaire uitzichten en de rijke natuurlijke biodiversiteit die hier te vinden is.

In de namiddag gaat u naar het plattelandsresort, waar u overnacht. De omgeving biedt een privé-meer, veel bossen en nog een moeras om te verkennen.

‘s Ochtends rijdt u naar Klaipeda, dat op 3 uur rijden van Trakai ligt. Check in in uw hotel, rust wat uit en strek uw benen. In de middag heeft u een mooie wandeling langs de Baltische zee en een workshop barnsteen vangen met een lokale barnsteenjager.

De wandeling biedt u een zeer spectaculaire rondwandeling van 7 km langs de kust van de Baltische Zee. U wandelt door een dicht bos, ontdekt oude heuvelforten, werpt een blik op forten en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, die vlak aan het zandstrand liggen en ontdekt de klif van de Dutchman’s Cap (een parabolische duin die 24,4 m boven de zee uitsteekt), die voortdurend wordt geërodeerd door de golven en naar de kust valt met een helling van 20 tot 22 meter hoogte.

Tijdens de workshop barnsteenjagen leert u meer over de oorsprong en de eigenschappen van barnsteen, en krijgt u de gelegenheid om de originele barnsteencollectie van de gids te bekijken. U zult kennis maken met de bijzonderheden van het vangen en verzamelen van barnsteen. De dappersten zullen de kans krijgen om hun geluk te beproeven bij het vangen van barnsteen in de zee.

U overnacht in Klaipeda.

Vandaag rijdt u van Klaipeda naar Nida en heeft u de kans om de beste plekjes van het schiereiland te leren kennen door korte wandelingen te maken.

Eerst neemt u de veerboot van Klaipeda naar Curonian Spit, dan een paar kilometer na het oversteken van de ecologische tolpost.

De eerste stop is Juodkrante, een oud vissersstadje dat ooit beroemd was om zijn barnsteenmijn. In Juodkrante kunt u een korte wandeling maken over de bizarre heksenheuvel met vele houten beelden die Litouwse volksverhalen en legenden uitbeelden. Later stopt u voor een unieke aalscholverkolonie waar honderden grote aalscholvers en blauwe reigers nestelen. Dit is één van de grootste beschermde kolonies in Europa. Rijd nog 15 minuten tot aan de Grey dunes. U mag deze plek niet missen, want het is één van de meest schilderachtige plaatsen van de Curonian Spit. Onder de duinen liggen dorpen die door het bewegende zand werden bedekt. Er is een kort pad (1,2 km) door de zandduinen, dat u naar de Curonian Lagoon aan het eind van het pad zal leiden. Houdt u er rekening mee dat het pad in het beschermde en beperkte Nagliai reservaat ligt, dus wandelen is alleen toegestaan op het gemarkeerde pad en een kaartje moet worden gekocht bij de parkwachter aan het begin van de route.

U overnacht in Nida.

Op deze dag gaat u naar het Nationaal Park Žemaitija, dat het meest mystieke nationaal park van Litouwen wordt genoemd. Het parkgebied is bedekt met dennenbossen, die worden bevolkt door een groot aantal beschermde planten- en diersoorten; ook zijn hier overblijfselen van planten uit de ijstijd gevonden. Niet alleen de vogels die op de Rode Lijst van Litouwen staan, broeden in het park, maar ook de in Europa beschermde vogels, zoals het hazelhoen, de kwartelkoning en de grote zwaan, die een geluid produceert dat lijkt op een trompet. Het juweel van het park is het grootste en diepste meer van Žemaitija, omgeven door legenden, het meer van Plateliai met zijn zeven eilanden.

Na aankomst in Plateliai, wandelt u over het natuurpad Sheire. De wandeling van vandaag over het natuurpad zal een waar genot zijn voor reizigers, die de natuurlijke omgeving waarderen en verlangen naar de rust van het bos. Wandelend over dit pad komt u in aanraking met de ongerepte natuur en ziet u het echte bosleven. Adem de frisse lucht in en streel de stengels van de planten die wuiven in de wind. U begint te wandelen langs de oever van het meer en komt later in het bos waar u wordt vergezeld door plechtige bomen, die zich wel 50 meter naar de hemel uitstrekken. Verder op het pad ziet u hoe de omringende natuur verandert van het bos naar de drassige meren en moeraslandschappen.

U overnacht in Plateliai.

‘s Ochtends voor uw vertrek heeft u de kans om één van de meest bijzondere musea in Litouwen te bezoeken, het Koude Oorlog museum, gelegen in de voormalige Sovjet-raketbasis.

Later gaat u naar Letland en begint u aan de verkenning van een ander Baltisch land.

Onderweg bezoekt u Hill of Crosses, één van de meest bijzondere plaatsen in Litouwen. Het oude 14e-eeuwse fort is bedekt met meer dan 100.000 kruizen, die symbool staan voor het Litouwse nationalisme en geloof. Sommige gedenktekens zijn voor de vele mensen die naar Siberië zijn gedeporteerd. Ze variëren sterk in grootte: een paar zijn fijn gesneden volkskunst meesterwerken en sommige worden vergezeld door treurige beelden van de Maagd Maria. Dit is beslist een plaats waar u het moeilijke verleden van de plaatselijke gemeenschap leert kennen en beter zult begrijpen, waar u het onwankelbare geloof zult leren kennen en waar u hoop voor de toekomst zult voelen.

Verder raden we u aan de lange rit te onderbreken en op weg naar Riga een bezoek te brengen aan het Nationaal Park Kemeri. Het nationale park van Kemeri is een natuurwonder, dat wordt bewoond door duizenden trekvogels en was ooit een populair vakantieoord voor medisch toerisme. Hoewel de tijden van gezond baden al lang voorbij zijn, komen toeristen hier om te genieten van de unieke schoonheid van de regio en de ruïnes van een vervlogen tijdperk te verkennen. Het Kemeri-moeras is een echt juweeltje voor natuurliefhebbers met zijn ondermaatse pijnbomen, diepe poelen, kleine donkere meertjes en de smaak van wilde rozemarijn. De Kemeri Bog Boardwalk biedt twee wandelingen – een kortere van 1,4 km en een langere van 3,4 km. Na de wandeling rijdt u verder naar Riga.

U overnacht in Riga.

Vandaag verkent u Riga te voet. Al slenterend door de smalle straatjes en oude steegjes ontdekt u in Riga de bezienswaardigheden die u niet mag missen en enkele verborgen hoekjes. Riga, in 1201 gesticht door de Duitse bisschop Albert, is de grootste van de drie Baltische hoofdsteden en heeft een ware caleidoscoop van verschillende bouwstijlen. De wandeling door de oude stad omvat het kasteel van Riga, de Domkathedraal, de Sint-Pieterskerk, de Zweedse poorten, de Drie Gebroeders, het grote en kleine gildehuis en het Vrijheidsmonument. U kunt ook een begeleide privéwandeling in Riga boeken van 2 uur met één van onze lokale gidsen, die u zult helpen om de bezienswaardigheden te ontdekken die u zeker moet bezoeken.

In de ochtend rijdt u van Riga naar Sigulda. Na een korte rit van een uur komt u aan in het Gauja Nationaal Park, ook wel het Zwitserland van Letland genoemd door de lokale bevolking. Het is het grootste en oudste van de nationale parken in Letland en wordt gekenmerkt door een grote biologische diversiteit, een verscheidenheid aan landvormen, natuurlijke bronnen, zandstenen ontsluitingen, schilderachtige uitzichten en unieke natuurlijke, culturele en historische monumenten.

Tijdens deze dag maakt u een schilderachtige wandeling in Sigulda en wandelt u langs middeleeuwse kasteelruïnes, heuvels, grotten, kliffen, indrukwekkende bossen en prachtige uitzichten over de rivier de rivier Gauja vallei.

U overnacht in Sigulda.

In de ochtend rijdt u naar Cesis, een middeleeuwse Hanzestad in het Gauja Nationaal park. Cesis wordt gekenmerkt als een typisch Europees middeleeuws stadje en dat kunt u zien als u door de oude stad slentert. Het embleem, een verdedigingsmuur van steen, het stadhuis en andere karakteristieke elementen van de middeleeuwse stad in Cesis kunnen worden gedateerd uit ten minste de 14e eeuw.

Later rijdt u verder naar Estland en op weg naar Tartu bezoekt u een erfgoedboerderij, die bekend staat om zijn traditionele rooksauna’s. De gastheren heten u welkom op hun boerderij en vertellen u over de sauna’s en laten u proeven van het gerookte vlees, dat in deze sauna’s wordt bereid.

In de namiddag rijdt u verder naar Tartu, waar u ook overnacht.

Tartu - Estland - rondreis Baltische Staten - vakantie - Christoffel Travel

De ochtend is vrij voor u om Tartu te bezoeken. Tartu beweert dat het de spirituele hoofdstad van Estland is, met de lokale bevolking die spreekt over een speciale Tartu vaim (geest), gecreëerd door het tijdloze gevoel van de houten huizen en statige gebouwen, en de schoonheid van de parken en de rivier. Tartu was de bakermat 19e-eeuwse nationale heropleving van Estland en ontsnapte in grotere mate aan de stadsplanning van de Sovjet-Unie dan Tallinn. Het mooie centrum is omzoomd met klassiek ontworpen 18e-eeuwse gebouwen, waarvan er vele een innovatieve bestemming hebben gekregen.

Later rijdt u verder naar het Lahemaa National Park, waar u 2 dagen zult doorbrengen.

Lahemaa, gelegen aan de noordkust van Estland, is perfect voor een wandeltocht en het bekijken van de natuur. Hier vindt u steenachtige en zanderige kusten, pittoreske moerassen, dennen- en klifbossen, rivieren die zich in de kalkstenen klif snijden en grillige rotsen die overgebleven zijn uit de laatste ijstijd.

Lahemaa is één van de belangrijkste beschermde bosgebieden van Europa, waar veel grote zoogdieren leven. Het grote beboste Korvemaa-gebied, ten zuiden van het nationale park, is een thuis voor elanden, wilde zwijnen, bruine beren, lynxen, vossen en andere wilde dieren. Op deze dag bezoekt u het kustvissersdorp Altja en maakt u een wandeling in Oandu.

U overnacht in het Lahemaa National Park (in één van de dorpen).

Kasmu - Estland - rondreis Baltische Staten - Christoffel Travel

Op deze dag haalt u huurfietsen op en gaat u fietsen rond het schiereiland Kasmu.

Het dorp Kasmu is een klein schiereiland aan de Finse baai. Bekend als Kapiteinsdorp, was Kasmu van 1884 tot 1931 de thuishaven van een zeevaartschool, die scheepskapiteins opleverde. Op een bepaald moment werd gezegd dat elk gezin in Kasmu ten minste één kapitein in zijn midden had. In de jaren twintig van de vorige eeuw stond een derde van alle boten in Estland in dit dorp geregistreerd.

De fietsroute voert u door een dennenbos en een keienkust rond het hele schiereiland Kasmu.

Lahemaa Nationaal Park - Estland - rondreis Baltische Staten - Christoffel Travel

Terwijl u in Lahemaa bent, bezoekt u de Estse inheemse schapenboerderij waar de gastheren u zullen vertellen over het inheemse Estse schapenras en hun wol. Het verhaal van het Estse schaap is bijna net zo lang als het verhaal van de mensen die in Estland wonen, ze zijn één van de oudste gedomesticeerde dieren. Op de boerderij kunt u ook proeven van de heerlijke zelfgemaakte taart en thee die door de gastheren wordt bereid.

Op weg naar Tallinn bezoekt u het pittoreske hoogveen van Viru, één van de meest toegankelijke en pittoreske hoogvenen in Estland, dat door het bos- en hoogveenlandschap loopt dat kenmerkend is voor het Lahemaa Nationaal Park. Veengebieden zijn zeer karakteristiek in de Baltische staten en Viru is een hoogveen, een 3 meter dikke veenlaag die een millimeter per jaar groeit (probeer maar eens te tellen hoe oud het is!). Er is een promenade met een uitkijktoren in het midden van het. Als u die beklimt, kunt u genieten van prachtige uitzichten.

Later rijdt u verder naar Tallinn.

U overnacht in Tallinn.

Tallinn - Estland - Christoffel Travel

Tallinn, één van Europa’s nieuwste hoofdsteden, heeft een rijke mix van architectuur en cultuur in een klein geografisch gebied. De oude binnenstad is vrijwel onaangetast gebleven door de oorlog en is perfect bewaard gebleven. En buiten de stadsmuren zijn er betoverende wijken met felgekleurde houten huizen, parken, stranden en bossen.

Net als in andere steden kunt u een optionele rondleiding boeken met onze gepassioneerde lokale gids.

Tallinn - oude centrum - Estland - rondreis Baltische Staten - Christoffel Travel

Geniet van uw laatste ochtend in de stad Tallinn. In de loop van de middag vertrekt uw vlucht van Estland terug naar huis.

Accommodaties

Het bijzondere hotel is gelegen in het Lahemaa Natuurreservaat en omgeven door weelderige tuinen. Het biedt afgelegen accommodatie op het terrein van een prachtig herenhuis uit een historische eeuw. De kamers bevinden zich in het huis van een rentmeester uit de jaren 1820, en zijn voorzien van eenvoudige doch smaakvolle houten meubels.

Tartu hotel - Christoffel TravelHet kleine, comfortabele middeleeuwse hotel ligt op slechts een paar minuten afstand van het centrum van Tartu, dicht bij de winkelcentra en de rivier de Emajögi. Dit hotel met middeleeuws thema biedt kamers die vernoemd zijn naar steden van het Hanzeverbond, bijvoorbeeld Lübeck, Visby en Bergen. Daarnaast heeft het een taverne, en een binnenplaats met een spectaculaire fontein. Het hotel biedt Estische gerechten.

Trakai hotel - Christoffel TravelIn Anupriškes, aan de oever van het Gilušis-meer, vindt u dit hotel. Alle kamers kijken uit op de omgeving en het hotel beschikt over een eigen strandgedeelte. Het restaurant en de lounge zijn ideaal voor een gezellige zit. Een bijzonder hoogtepunt kan de forel zijn die direct in de vijver is gevangen, en die de chef-koks van het restaurant zullen bakken op de barbecue op het terras.

Vilnius hotel - Christoffel TravelHet hotel ligt op slechts 50 meter afstand van de belangrijkste transport hub en de oude binnenstad van Vilnius ligt op ongeveer 10 minuten lopen. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. 

Klaipeda hotel - Christoffel TravelHet hotel is gunstig gelegen in de oude binnenstad van Klaipeda, in de rustige straat, op slechts 600 meter van het hart van de stad. Het hotel heeft 22 kamers met details in Scandinavische stijl. De houten vloeren zorgen voor warmte en comfort, terwijl de witte muren een uniek en verfijnd uitzicht bieden.

Plateliai hotel - Christoffel TravelRuime etnografische huizen in landelijke stijl aan de oever van het Beržoras meer, – een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de prachtige omgeving van het Beržoras meer.

Riga hotel - Christoffel TravelEen gebouw uit 1901 midden in het centrum van Riga. Deze plaats was in vroegere tijden een kruispunt voor handelaren. Waar zij hun goederen ruilden en uitrustten na lange reizen, biedt het nu comfortabele kamers, heerlijke maaltijden en vriendelijke service. De kamers, die op de straat uitkijken, bieden een prachtig uitzicht op de grootste houten kerk in de Baltische staten – de Jezuskerk.

Sigulda hotel - Christoffel TravelHet hotel heeft een perfecte ligging om rond te reizen in het mooie Letse landschap. Hotel Sigulda ligt in het hart van de stad waar alle meest populaire toeristische bestemmingen binnen handbereik zijn. In het restaurant kan u genieten van een heerlijke maaltijd en een professionele service.

Tallinn hotel - Christoffel TravelEen klein, stijlvol en gezellig hotel, gelegen in een historisch deel van de oude binnenstad van Tallinn, aan de Pikk Street (in het Ests betekent dit “Lange straat”), in de nabijheid van de Dikke Margaretha met zijn Scheepvaartmuseum en de legendarische Oleviste kerk. Vanuit de ramen van het hotel kunt u de historische Drie Zusters aan de ene kant zien, en een adembenemend uitzicht op zee aan de andere kant.

Prijsinformatie

Wij bieden u de omschreven reis aan vanaf € 2109,- per persoon (o.b.v. 2 personen). 

De reissom is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt en zijn afhankelijk van factoren zoals beschikbaarheid, reisperiode en samenstelling van het reisgezelschap.

Inclusief:

 • Alle overnachtingen in goed verzorgde hotels 
 • Iedere dag ontbijt
 • Huurauto voor 15 dagen, op basis van middenklasse auto
  (Toyota Corolla sedan of vergelijkbaar)
 • 1 uur workshop barnsteen jagen in Karkle
 • Gerookt vlees proeferij in Estse rooksauna
 • Fietsverhuur in het Lahemaa Nationaal Park
 • Bezoek aan een familie schapenboerderij in Estland, thee en taart
 • Bezoek aan 5 nationale parken, 4 UNESCO werelderfgoederen
 • Toeristisch informatiepakket

Exclusief:

 • Internationale vluchten *
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Overige maaltijden 
 • Calamiteitenfonds: € 2.50 per boeking
 • Reserveringskosten: € 35 per boeking
 • GGTO Bijdrage: € 9 per persoon

* Wij zullen in het reisvoorstel een vluchtvoorstel doen. U bent vrij om te kiezen voor ons aanbod of zelf vluchten te voorzien.

Vakantie in de Baltische Staten met Christoffel Travel

De gepubliceerde Baltische Staten reizen zijn bedoeld als richtlijn en ter indicatie van de mogelijkheden. Daarom worden alle Baltische Staten reizen 100% op maat afgestemd met klanten van Christoffel Travel. Hierdoor ontbreekt het u aan niets, en zal de reis geheel in lijn zijn met uw verwachtingen en wensen. De reisroutes, accommodaties, excursies en getoonde prijzen zijn dus onder voorbehoud en ter indicatie. Christoffel Travel is specialist op het gebied van vakanties in de Baltische Staten. We nemen al uw wensen serieus in behandeling en maken op basis van deze informatie een offerte op maat.

Dagoverzicht

1 Aankomst in Vilnius

2 Vilnius – Pavilniai Regional Park – Vilnius

3 Vilnius – Trakai

4 Trakai – Klaipeda

5 Klaipeda – Curonian Spit

6 Curonian Spit – National Park .. – Plateliai

7 Plateliai – Riga

8 Riga

9 Riga – Sigulda

10 Sigulda – Cesis – Tartu

11 Tartu – Lahemaa National Park

12 Lahemaa National Park

13 Lahemaa National Park – Tallinn

14 Tallinn

15 Vertrek vanuit Tallinn

Curonian Spit - UNESCO - Baltische Staten rondreis - Christoffel Travel

Baltische Parels

De Curonian Spit is een smalle, gebogen en lange zandduin, die zich bevindt tussen de kust van de Oostzee en de Curonian Lagoon en fungeert als een scheiding tussen beide. Het onderste deel van de Spit ligt in de Oblast Kaliningrad in Rusland, terwijl het bovenste deel in het zuidelijke deel van Litouwen ligt. De Curonian Spit bevat enkele van de hoogste bewegende zandduinen die in heel Europa te vinden zijn. Gemiddeld zijn deze duinen zo’n 35 meter hoog, maar veel duinen kunnen wel 60 meter hoog worden.