De wonderen van Letland & Litouwen

Duur

14 dagen

Vanaf

2369,-

4.7/5
4.7 van 5

Als u uw vakantie wilt doorbrengen op een ongerepte plek, die niet overvol is met toeristen en u naar het hart van de natuur en bezienswaardigheden, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, hebben wij een perfecte 2-weekse reis door Litouwen en Letland voor u samengesteld.

Deze reis zal een adembenemende ervaring zijn van het leren kennen van twee prachtige landen waar magische natuur oude kastelen ontmoet, opmerkelijke moderne steden nog steeds vol zijn van oude mythen en geschiedenis.

U krijgt twee rondleidingen in Riga, Klaipeda en Vilnius en genoeg mogelijkheden om op eigen gelegenheid op verkenning te gaan.

Kom mee en laat ons u het beste van Letland en Litouwen zien!

''Ontdek wonderschone pareltjes in Letland & Litouwen!''

Reisprogramma

Vandaag vliegt u naar Riga. Uw rondreis begint in de hoofdstad van Letland. U kunt op uw eerste dag kiezen voor een transfer naar uw hotel. De rest van de middag en avond heeft u vrij te besteden.

Riga - Letland - vakantie Baltische Staten - Christoffel Travel

Vandaag haalt uw lokale gids in Riga u op van het hotel en neemt u mee voor een 2 uur durende wandeling door de oude stad van Riga.

Al slenterend door de smalle straatjes en oude steegjes, ontdekt u de must-visit locaties en enkele verborgen hoekjes. Riga werd in 1201 gesticht door de Duitse bisschop Albert en is de grootste van de drie Baltische hoofdsteden. Het heeft een ware caleidoscoop van verschillende bouwstijlen. De wandeling door de oude stad omvat het kasteel van Riga, de Domkathedraal, de Sint-Pieterskerk, de Zweedse poorten, de Drie Gebroeders, het Grote en Kleine Gildehuis en het Vrijheidsmonument. In de namiddag kunt u uw verkenningstocht op eigen houtje verderzetten of enkele optionele tours naar wens kiezen.

‘s Ochtends haalt u uw huurauto op in Riga, zodat u meer van het Letse platteland kunt gaan verkennen. Op de terugweg uit Riga is een bezoek aan het Lets Openluchtmuseum een echte aanrader. De tijd is meestal te kort om het hele platteland te bezoeken, dus dit museum is een must voor wie kennis wil maken met 4 Letse culturele regio’s – Kurzeme, Ziemgale, Latgale en Vidzeme. Het is één van de oudste en grootste openluchtmusea van Europa en laat authentieke architectuur en cultuur uit alle geografische zones van Letland zien. Op slechts 10 minuten rijden van het centrum van Riga bevindt u zich in het groene bos. Hier heeft u een goede kans om in de frisse lucht te wandelen en oude huizen en nederzettingen te bezoeken en te leren over de oude manier van leven in Letland. Ook moet worden vermeld dat alle huizen en artefacten echt zijn – overgebracht van de oorspronkelijke plaatsen waar ze daadwerkelijk werden gebouwd. U kunt op eigen gelegenheid een museum bezoeken of een optionele rondleiding boeken met een lokale gids die u de interessantste delen van de Letse geschiedenis zal laten zien.

Later rijdt u verder naar Sigulda, de toegangspoort tot het spectaculaire nationale park Gauja, ook wel het Zwitserland van Letland genoemd. Sigulda biedt vele wandel-, fiets- en sightseeing routes in de omgeving die u een beter inzicht geven in de Middeleeuwse Letse geschiedenis en u laten genieten van adembenemende uitzichten op de vallei van de Gauja rivier. Wij maken een lijst van de belangrijkste bezienswaardigheden die u kunt bezoeken, en als u een gids bij u wilt hebben, kunt u een optionele rondleiding door Sigulda boeken.

U overnacht in Sigulda.

Rijd vandaag in de ochtend naar de Letse kust naar Jurmala, waar een fijn wit zandstrand zich uitstrekt langs de hele Golf van Riga.

Jurmala is één van de oudste badplaatsen aan de hele Baltische kust. Het was een zeer elegante en chique plaats tijdens de jaren 1930 en zeer populair bij alle burgers na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag is het nog steeds een zeer populaire vakantiebestemming met meer dan 30 km lang wit zandstrand, zuivere lucht en een mild klimaat. Naast prachtige stranden ziet u ook het stadscentrum met pittoreske houten huizen, interessante monumenten en moderne kuuroordengebouwen. U kunt ook een wandeling maken langs Jomas Street – centrale promenade van Jurmala.

Aan de rand van Jurmala bevindt zich nog een natuurwonder – het Kemeri National Park met zijn schilderachtige moerassen. Het nationaal park is een natuurwonder, dat wordt bewoond door duizenden trekvogels. Het was ooit een populair vakantieoord voor medisch toerisme. Hoewel de tijden van gezond baden al lang voorbij zijn, komen toeristen hier om te genieten van de unieke schoonheid van de regio en de ruïnes van een vervlogen tijdperk te verkennen. Het Kemeri-moeras is een echt juweeltje voor natuurliefhebbers met zijn ondermaatse pijnbomen, diepe poelen, kleine donkere meertjes en de smaak van wilde rozemarijn.

Als u met kinderen reist tijdens uw bezoek aan Jurmala, kunt u een bezoek brengen aan het Jurmala Aquapark (optioneel), het grootste overdekte waterpark in Noord-Europa. In feite is het een spannend avontuur, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen.

U overnacht in Jurmala.

Vandaag rijdt u naar het zuiden van Letland en verkent u de zuidelijke Zemgale-regio, met als hoogtepunt het paleis van Rundale, dat niet voor niets het Baltische Versailles wordt genoemd.

Op weg naar Rundale raden we u aan te stoppen in Jelgava – de vierde grootste stad van Letland en de thuisbasis van het grootste barokke kasteel in de Baltische staten, gebouwd door de beroemde Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli. Een interessant feit is dat het paleis van Jelgava de officiële residentie was van Louis XVIII voordat hij koning van Frankrijk werd. Vaak overschaduwd door het nabijgelegen Rundale paleis dat meer door toeristen wordt bezocht, biedt Jelgava vele verrassingen voor bezoekers die kunnen worden ontdekt door middel van belangrijke historische objecten, prachtige parken en fantastische architectonische monumenten.

Na een rit van veertig minuten vanuit Jelgava komt u aan bij het Rundale paleis. Het prachtige Rundale paleis was een zomerresidentie van de hertog van Koerland en ontvangt nu reizigers van over de hele wereld om zijn prachtige tuin en architectuur te bewonderen. Het staat bekend als het meest opmerkelijke barokke en rococo-kunstmonument in het huidige Letland. Een barokpaleis is ondenkbaar zonder de Franse tuin, een uitgebreid architectonisch raamwerk van groene beplanting dat de triomf van de kunst over de natuur moet uitdrukken. Zowel het paleis als de tuin werden in de 16e eeuw ontworpen door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli.

De rest van de dag kunt u doorbrengen in het kleine charmante stadje Bauska. De vredige nederzetting houdt nooit op bezoekers aan te trekken met zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Tijdens uw bezoek aan Bauska mag u zeker het kasteel van de Livonische Orde uit de 15e-16e eeuw niet missen, gelegen op een schilderachtige landtong, waar de rivieren Musa en Memele samenvloeien in de Lielupe. op een plek waar de hertogen van Koerland verbleven.

U overnacht in Bauska.

Vandaag gaat u naar Klaipeda, de enige havenstad van Litouwen. Na de oversteek naar Litouwen, op een uur rijden van de Letse grens, bereikt u de Kruisheuvel, één van de meest bijzondere plaatsen in Litouwen. Het oude 14e-eeuwse fort is bedekt met meer dan 100.000 kruizen, die symbool staan voor het Litouwse nationalisme en geloof. Sommige kruisen zijn gedenktekens voor de vele mensen die naar Siberië zijn gedeporteerd. Ze variëren sterk in grootte: een paar zijn fijn gesneden volkskunst meesterwerken en sommige worden vergezeld door treurige beelden van de Maagd Maria. Dit is beslist een plaats waar u het moeilijke verleden van de plaatselijke gemeenschap beter zult leren begrijpen, van haar onwankelbare geloof zult leren en hoop voor de toekomst zult voelen.

Later rijden we verder naar Klaipeda. Na een korte rustpauze zal uw lokale gids u van het hotel ophalen en u meenemen op een 2 uur durende wandeling door de stad. U ontdekt de stad waar Duitse wortels en Litouwse tradities elkaar ontmoeten en wandelt door de compacte, met kinderkopjes geplaveide oude stad om meer te leren over de geschiedenis en het verleden, want ooit was dit een grote en welvarende commerciële zeehaven. Klaipeda staat ook bekend als de bakermat van het bier, waar de eerste en langst bestaande brouwerij “Svyturys” nog steeds werkt en een aantal rondleidingen voor het proeven van bier in de brouwerij aanbiedt. U kunt voor de rondleiding kiezen en het zelf ervaren!

Overnachting in Klaipeda.

De volgende drie dagen brengt u naar een National Geographic film-achtig landschap met donkere bossen, bewegende zandduinen en kleine dorpjes op het UNESCO werelderfgoed schiereiland Curonian Spit en Zemaitija National Park.

Op deze dagen bent u vrij om in uw eigen tempo te reizen en te stoppen in zoveel stops langs de routes die we voor u hebben voorbereid.

‘s Ochtends vertrekt u met uw huurauto richting de veerhaven op weg naar Curonian Spit. Slechts 5 minuten met de veerboot en u wordt overgebracht naar een totaal andere wereld – vol magie van de natuur en gezellige nederzettingen langs de route. De belangrijkste bezienswaardigheden van het 50 km lange schiereiland Curonian Spit zijn Juodkrante, Hill of Witches, Cormorant colony, Grey dunes en Nida.

Juodkrante is beroemd om de Amber Baai – een plaats waar in de 19e eeuw een barnsteenmijn in bedrijf was en waar de beroemde Juodkrante barnsteenschat werd ontdekt met de oude beeldjes die dateren uit het Neolithicum. De kopie van deze schat is later te zien in de Barnsteengalerij in Nida.

1 km ten zuiden van Juodkrante passeert u één van de grootste aalscholver- en blauwe reigerkolonies van Europa, waar u een ongewoon decor met een apocalyptische filmachtige scène wacht. Een recente prijswinnende documentaire “Acid Forest” werd op deze plaats opgenomen en vertelt het verhaal van dit stervende bos met bladerloze bomen, die worden ingehaald door duizenden oude zwarte vogels die het gebied ruïneren met hun met zuur verrijkte uitwerpselen.

De andere halte op weg naar Nida zijn de grijze duinen van Pervalka – een witte zandwoestijn die het verhaal vertelt van de nederzettingen die lang geleden onder het bewegende zand verdwenen zijn. Ook de Vecekrug duin, de hoogste duin van het Litouwse deel van de Curonian landtong, mag u niet missen. U zult worden begiftigd met 360 graden uitzicht op de uitgestrekte majestueuze schoonheid. In Nida kunt u een bezoek brengen aan het herdenkingsmuseum van de Nobelprijswinnaar Thomas Mann en meer te weten komen over het leven en werk van deze beroemde schrijver.

De hele weg naar Nida volgt u de kust van de Baltische Zee, dus als het verleidelijk voelt, kunt u zelfs een duik nemen in de koele golven van de Oostzee.

U overnacht in Neringa.

Curonian Spit - UNESCO - Baltische Staten rondreis - Christoffel Travel

Vandaag heeft u nog een dag om in uw eigen tempo van de Curonian landtong te genieten. De fietsen staan voor u klaar om de minder bezochte plekjes te verkennen die met de auto moeilijk te bereiken zijn.

In de ochtend keert u terug naar Klaipeda en levert u uw huurauto in. Met de lokale trein reist u naar Plunge, waar uw chauffeur u opwacht.

Vandaag vindt u geen zandduinen meer, maar wordt u omringd door bossen en meren in het Nationaal Park Zemaitija, dat bekend staat als het meest mystieke nationaal park van Litouwen. Het parkgebied is bedekt met dennenbossen, die worden bevolkt door een enorm aantal beschermde planten- en diersoorten; ook zijn hier overblijfselen van planten uit de ijstijd gevonden. Niet alleen de vogels die op de Rode Lijst van Litouwen staan, broeden in het park, maar ook de in Europa beschermde vogels, zoals het hazelhoen, de kwartelkoning en de grote zwaan, die een geluid produceert dat lijkt op een trompet. Het juweel van het park is het grootste en diepste meer van Zemaitija, omgeven door legenden, het meer van Plateliai met zijn zeven eilanden.

Vanaf Plateliai kunt u een wandeling maken langs het ongerepte meer en verder gaan naar een Sheire natuurpad, dat een waar genot zal zijn voor reizigers die de natuurlijke omgeving waarderen en verlangen naar de rust van het bos. Op dit pad komt u in aanraking met de ongerepte natuur en ziet u het echte bosleven. Adem de frisse lucht in en streel de stengels van de planten die wuiven in de wind. U begint te wandelen langs de oever van het meer en komt later in het bos waar u wordt vergezeld door plechtige bomen, die zich wel 50 meter naar de hemel uitstrekken. Verder op het pad ziet u hoe de omringende natuur verandert van het bos naar de moerassige meren en moeraslandschappen.

In Plateliai verblijft u in de lokale homestead, waar de echte lokale gastvrijheid op u wacht. Vanavond bereiden de gastheren een stevig welkomstdiner dat u een voorproefje zal geven van de Samogitaanse traditie en gebruiken.

Plateliai - Koude Oorlog museum - Litouwen - Christoffel Travel

Vandaag staan er fietsen tot uw beschikking om de wijdere omgeving te verkennen en een rondje om het Plateliai-meer te maken. Onderweg krijgt u de kans om het Koude Oorlog museum te bezoeken – een voormalige Sovjet Nucleaire Raketbasis, het meest bezochte museum van Litouwen gelegen in het midden van het bos.

De basis, die in de jaren zestig in het geheim voor de Litouwse bevolking werd gebouwd, beschikte over genoeg vuurkracht om het grootste deel van Europa plat te gooien en speelde wellicht een rol in de Cubaanse raketcrisis. Er is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de Koude Oorlog in de Baltische staten, en over de bouw en de rol van de basis.

In de namiddag keert u terug naar uw thuisbasis voor nog een gezellige avond. Voor degenen die de Litouwse sauna willen proberen, zal er een beschikbaar zijn omdat elke homestead er één heeft – Litouwers houden van hun sauna’s!

’s Ochtends, na het afscheid van uw gastheren, wordt u naar het treinstation van Plunge gebracht en neemt u de trein naar Vilnius. De rit duurt ongeveer 3 uur, zodat u de tijd heeft om door het raam te staren naar de groene landschappen van het Litouwse platteland of lekker achterover te leunen en te ontspannen.

Bij aankomst in Vilnius wordt u naar uw hotel gebracht voor een ontspannen avond in de hoofdstad van Litouwen.

U overnacht in Vilnius.

Vandaag haalt uw gids u op bij uw hotel en neemt u mee op een spectaculaire tocht door de oude binnenstad van Vilnius en de eigenzinnige wijk Uzupis, dat een zelfverklaarde republiek is.

Tijdens deze 2,5 uur durende wandeling wordt u langs indrukwekkende gotische en barokke kerken geleid, het plein van de kathedraal, het presidentiële paleis, de universiteit van Vilnius en de Joodse wijk. U passeert de Poorten van de Dageraad en de Stadspoort, overblijfselen van middeleeuwse vestingwerken. U loopt door de smalle straatjes, die overgaan in een openlucht galerie genaamd Artworks on Literatu str en tenslotte krijgt u misschien de kans om de lokale bevolking hun was te zien drogen in de smalste straat van Vilnius.

U bezoekt de meest eigenzinnige en levendige wijk van Vilnius – Uzupis republic. Het is de thuisbasis van boheemse mensen, die hun onafhankelijkheid hebben uitgeroepen en hun eigen grondwet hebben – neem uw paspoort mee om een stempel te krijgen!

Voor de namiddag hebben we een paar suggesties voorbereid om uw dag af te ronden – of het nu een workshop oude ambachten is waarbij u de oude manieren van het verwerken van barnsteen, leer of keramiek zult leren of een vlucht in een heteluchtballon die u zeker ontzag zal laten inboezemen over de prachtige schoonheid van de hoofdstad van Litouwen. 

Vandaag bevindt u zich na een korte treinreis in het gezellige middeleeuwse stadje omgeven door schilderachtige meren en bossen.

Trakai, gelegen op 30 km van Vilnius, is een historische hoofdstad van Litouwen en de schoonheid ervan laat niemand onverschillig. De plaatselijke bevolking maakt er een dagtocht en wij nodigen u ook uit voor een dagtocht. Bekijk het kasteel van Trakai, de meren en de prachtige uitzichten rondom. Trakai was vroeger een middeleeuwse residentie van Litouwse groothertogen. Ooit was het een belangrijke en machtige stad, maar tegenwoordig geniet de stad van rust en de status van zomerresort met zijn slechts 5000 inwoners. De stad is ook beroemd om zijn Karaim gemeenschap, die hier sinds de 14e eeuw woont en “kibinai” maakt, het beste lokale gebak in de omgeving.

Deze dag biedt twee wandelingen om uit te kiezen – een kortere rond de stad Trakai en het schiereiland en een langere met een uitbreiding naar het Varnikai reservaat dat u door een oud bos en weide zal leiden en natuurliefhebbers de kans biedt om te genieten van spectaculaire uitzichten en de rijke natuurlijke biodiversiteit die hier gevonden wordt.

Geniet van uw laatste ochtend in de stad Vilnius. In de loop van de middag vertrekt uw vlucht van Litouwen terug naar huis.

Accommodaties

Klaipeda hotel - Christoffel Travel

Het hotel is één van de meest spectaculaire gebouwen van de haven van Klaipeda. In de XVIIIe eeuw werd dit gebouw de “Rijstmolen” genoemd omdat hier de eerste en grootste rijstmolen van Litouwen stond. In 2008 werd hier na verbouwing een modern hotel geopend, al snel is het een waar symbool van de stad Klaipeda geworden. De kamers kijken uit op een spectaculair panorama van de dijk van de rivier de Deen, de Curonian Lagoon of de oude kasteeldijk met een indrukwekkende jachthaven. 

Sigulda hotel - Christoffel TravelHet hotel heeft een perfecte ligging om rond te reizen in het mooie Letse landschap. Hotel Sigulda ligt in het hart van de stad waar alle meest populaire toeristische bestemmingen binnen handbereik zijn. In het restaurant kan u genieten van een heerlijke maaltijd en een professionele service.

Bauska hotel - Christoffel TravelHet hotel ligt in het stadscentrum van Bauska. Vanwege de gunstige ligging is het hotel geliefd bij toeristen die het culturele erfgoed van Letland beter willen leren kennen. Op de eerste verdieping van het hotel bevindt zich een restaurant waar de gasten kunnen genieten van gerechten uit de klassieke Europese keuken. 

Riga hotel - Christoffel TravelEen gebouw uit 1901 midden in het centrum van Riga. Deze plaats was in vroegere tijden een kruispunt voor handelaren. Waar zij hun goederen ruilden en uitrustten na lange reizen, biedt het nu comfortabele kamers, heerlijke maaltijden en vriendelijke service. De kamers, die op de straat uitkijken, bieden een prachtig uitzicht op de grootste houten kerk in de Baltische staten – de Jezuskerk.

Nida hotel - Christoffel TravelHet gebouw ligt in het centrum van Vilnius aan de Gediminaslaan, werd gebouwd in 1917 en begon als hotel te functioneren in 1939. . Samen met zijn iconische restaurant wordt het hotel beschouwd als een belangrijk cultureel centrum van Vilnius en een nationaal symbool van het modernisme.

Plateliai hotel - Christoffel TravelRuime etnografische huizen in landelijke stijl aan de oever van het Beržoras meer, – een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de prachtige omgeving van het Beržoras meer.

Vilnius hotel - Christoffel TravelHet hotel ligt op slechts 50 meter afstand van de belangrijkste transport hub en de oude binnenstad van Vilnius ligt op ongeveer 10 minuten lopen. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. 

Prijsinformatie

Wij bieden u de omschreven reis aan vanaf € 2369,- per persoon (o.b.v. 2 personen).

De reissom is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt en zijn afhankelijk van factoren zoals beschikbaarheid, reisperiode en samenstelling van het reisgezelschap.

Inclusief:

 • Alle overnachtingen in goed verzorgde hotels 
 • Iedere dag ontbijt
 • 1x lokaal diner
 • Begeleide wandeltochten in Riga, Klaipeda, Vilnius
 • Huurauto voor 7 dagen (ophalen in Riga dag 2, terugbrengen in Klaipeda dag 9). Op basis van economy car Toyota Yaris of gelijkwaardig
 • Prive-transfer van treinstation Plunge naar Plateliai en terug
 • Treinkaartjes Klaipeda-Plunge, Plunge-Vilnius
 • Kanohuur op dag 10 / Picknickmand voor kanotocht
 • Fietshuur op dag 8 en 10
 • Prive-transfer van treinstation naar hotel (indien van toepassing)
 • Toeristisch informatiepakket

Exclusief:

 • Internationale vluchten *
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Overige maaltijden
 • Calamiteitenfonds: € 2.50 per boeking
 • Reserveringskosten: € 35 per boeking
 • GGTO Bijdrage: € 9 per persoon

* Wij zullen in het reisvoorstel een vluchtvoorstel doen. U bent vrij om te kiezen voor ons aanbod of zelf vluchten te voorzien.

Vakantie in de Baltische Staten met Christoffel Travel

De gepubliceerde Baltische Staten reizen zijn bedoeld als richtlijn en ter indicatie van de mogelijkheden. Daarom worden alle Baltische Staten reizen 100% op maat afgestemd met klanten van Christoffel Travel. Hierdoor ontbreekt het u aan niets, en zal de reis geheel in lijn zijn met uw verwachtingen en wensen. De reisroutes, accommodaties, excursies en getoonde prijzen zijn dus onder voorbehoud en ter indicatie. Christoffel Travel is specialist op het gebied van vakanties in de Baltische Staten. We nemen al uw wensen serieus in behandeling en maken op basis van deze informatie een offerte op maat.

Dagoverzicht

1 Aankomst in Riga

2 Riga

3 Riga – Sigulda

4 Sigulda – Jurmala

5 Jurmala – Jelgava – Pilsrundale – Bauska

6 Bauska – Klaipeda 

7 Klaipeda – Curonian Spit

8 Curonian Spit

9 Curonian Spit – Klaipeda – Plunge – Plateliai

10 Plateliai

11 Plateliai – Plunge – Vilnius

12 Vilnius

13 Vilnius – Trakai – Vilnius

14 Vertrek vanuit Vilnius

Vilnius - oude stad - Litouwen - luchtballonnen - Baltische Staten - Christoffel Travel

De wonderen van Letland & Litouwen

Vilnius heeft iets dromerigs, vooral in de gouden gloed van een midzomeravond. De oude binnenstad van de Litouwse hoofdstad is zeldzaam authentiek: de kiezelstraten zijn prachtig intact gebleven en worden omzoomd door oude, verweerde gebouwen waarachter cafés, boetiekjes en sierlijke pensions schuilgaan. De heteluchtballonnen die in de warmere maanden elke avond boven Vilnius in de lucht hangen, zijn een symbool van de stad geworden.